Skar Tedavisi

Yara izi (skar) tedavisi, yaralanmalar, travmalar, çeşitli hastalıklar veya operasyonlar gibi cildin zarar gördüğü iyileşme veya cerrahi kaynaklı ortaya çıkan yara izlerinin tedavi edilmesidir. Aslında yaralar iyileşme sürecinin doğal bir sonucudur ve cilt iyileşme sürecinde deri katmanlarındaki derinliğine göre iz bırakabilir ve bu iz farklı şekillerde tedavi edilebilir. Ayrıca cilt ne kadar hasar görürse ve iyileşmesi ne kadar uzun sürerse, gözle görülür bir yara izi kalma olasılığı o kadar artar ve yara izi tedavisi de bu ölçüde değişebilir.

Yaralanma, akne izleri ve hatta cerrahi yara izlerinden kaynaklanan travma izlerinin kendiliğinden kaybolması bazen mümkün olmayabilir. Ancak bazı durumlarda bazı tedaviler ile bu süreci hızlandırmak ve yara izini en görünmez hale getirmek mümkün olabilmektedir. Yara izi skar tedavisinde yara izinin büyüklüğü ve derinliği de önem arzeder.

Yara izleri farklı nedenlerle oluşabilir ve yara izinin şekli nedenine bağlıdır. En sık görülen yara izi nedenleri aşağıda belirtilmiştir;

  • Cilt problemlerinden oluşan yara izleri
  • Travma nedeni ile oluşan yara izleri 
  • Yara iyileşmesinde enfeksiyon, keloid gibi sorunların gelişmesi sonucu oluşan izler
  • Sivilce, akne ve çatlakların oluşturduğu skar ve yara izleri
  • Cerrahi işlem sonucu oluşabilen dikiş izleri

 
Tipik olarak, bir yara izi ilk başta kırmızı, kalın görülebilir ve ardından yavaş yavaş rengi solabilir. Yara izinin oluşma şekli, bir bireyin yaşından ve yaşam şeklinden, cilt kalitesinden, beslenmesinden etkilenir. Daha genç cilt, güçlü ve hızlı onarım yapar. Ancak bazen aşırı iyileşme eğilimi gösterebilir, bu da daha büyük, daha kalın izlere neden olabilir. Buda yara izi skar tedavisinin farklı şekillerde yaklaşılmasına neden olur.
Yaralanma, akne izleri ve hatta cerrahi yara izlerinden kaynaklanan travma izlerinin solması ve silinmesi zaman alır.

Akne skarlarında skar tipine, şiddetine ve yaygınlığına göre tedavi kararı verilir. Skar tipine göre farklı tedavi alternatifleri mevcuttur. Skar tedavilerinde dermapen uygulamaları, PRP tedavisi, lazer uygulamaları, dolgu uygulamaları, subsizyon yöntemi, peeling yöntemleri tedavide kullanılabilmektedir. Tedavi çeşidi ve süresi için öncelikle dermatolojik muayene gereklidir. Muayeneye göre hastaya özel en uygun tedavi planı oluşturulur. Akne skarlarında ortalama tedavi süresi yaklaşık 3-6 ay arasında değişebilmektedir.

Cerrahi operasyonlara bağlı gelişen skarlarda ise tedavi yaklaşımı farklılık göstermektedir. Bu skarlarda tedavi belirlenmesi için skar tipinin muayene ile belirlenmesi gerekir. Cerrahi skarlarda skarın durumuna ve tipine bağlı olarak krem tedavileri, skar içine iğne uygulamaları, lazer tedavileri kullanılabilmektedir.

WeCreativez WhatsApp Support
Merhaba Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?